Lukittu vs. lukitsematon CPU – mikä ero on?

Mitä eroa on lukitulla CPU:lla ja lukitsemattomalla prosessorilla? Mikä on sinulle paras? Onko lukitsematon CPU edes sen arvoinen? Otetaan selvää.

Tekijä:Samuel Stewart 10. tammikuuta 2022 Lukittu vs lukitsematon CPU

Vastaus:

Lukitsemattomassa CPU:ssa on lukitsematon kellokerroin, mikä tarkoittaa, että se voidaan ylikellottaa nopeasti ja helposti.

Lukittua suoritinta ei voi ylikellottaa tällä tavalla, ja se voidaan ylikellottaa vain BCLK-ylikellotuksen kautta.

Oikean suorittimen valitseminen uudelle pelitietokoneellesi voi olla melko hämmentävää, jos et tiedä, mihin kiinnittää huomiota. Loppujen lopuksi, mitä tulee pelaamiseen, suorittimen suorituskykyä ei ole niin helppo mitata kuin GPU:n suorituskykyä. Lisäksi on useita erilaisia ​​ominaisuuksia, jotka on pidettävä mielessä.

Yksi tällainen ominaisuus, johon monet keskittyvät prosessoria valitessaan, on se, onko prosessori lukittu tai lukitsematon .

Joten miten lukitsematon CPU eroaa lukitusta? Kumpi kannattaa valita? Vastaamme juuri siihen tässä oppaassa, joten lue eteenpäin!

SisällysluetteloNäytä

Kuinka tietää, onko prosessori lukittu vai avattu?

lukitsematon Intel-suoritin

Tehdään ensin nopeasti ero lukittujen ja lukitsemattomien prosessorien välillä.

Kun sanomme lukittu ja lukitsematon, tarkoitamme suorittimia kellon kerroin . Jos kerroin on lukitsematon, prosessori voidaan ylikellottaa vapaasti kertojaa säätämällä, kun taas lukittua suoritinta ei voi ylikellottaa tällä tavalla.

Onneksi on erittäin helppoa tarkistaa, onko tähtäimesi prosessori lukitsematon.

Yleisimmille Intel Core -pelisuorittimille kannattaa etsiä mallinumeron lopusta K-kirjain. Kaikki K-merkinnällä varustetut Intel-suorittimet ovat lukitsemattomia, ja sama pätee kaksikirjaimiin merkintöihin, kuten KF tai HK. Jos haluat tietää enemmän Intelin suorittimen nimeämisjärjestelmästä ja erilaisista merkinnöistä, kannattaa tutustua Tämä artikkeli .

Mitä tulee AMD Ryzen -suorittimiin, sinun ei tarvitse etsiä mitään – kaikki AMD Ryzen -suorittimet ovat lukitsemattomia halvimmasta budjettiystävällisestä Ryzen 3 -mallista huippuluokan Ryzen 9- ja Ryzen Threadripper -hirviöihin.

Huomaat myös, että joissakin Ryzen-malleissa on X-merkintä mallinumeron lopussa, mutta tällä ei ole mitään tekemistä kertoimen kanssa, vaan se vain osoittaa, että prosessori on hieman nopeampi ja toimii siten hieman paremmin. ylikellotukseen.

Voitko avata lukitun prosessorin?

Seuraava kysymys, jonka jotkut kysyvät itseltään, on: voitko avata ja ylikellottaa lukitun suorittimen?

Lukitun CPU:n lukituksen avaaminen on mahdotonta, koska tämä on fyysinen prosessi, joka tapahtuu itse valmistusprosessin aikana, mikä tarkoittaa, että lukitulle CPU:lle ei yksinkertaisesti ole asetettu ohjelmistorajoituksia, jotka voidaan kiertää tietyn avulla. ohjelma tai apuohjelma.

Lukitut prosessorit voi, kuitenkin ylikellottaa säätämällä niiden peruskellonopeutta, ja tätä kutsutaan BCLK-ylikellotukseksi.

BCLK-ylikellotus toimii siten, että se lisää CPU:n tehorajaa, mikä puolestaan ​​lisää sen peruskellonopeutta. Tällä ylikellotusmenetelmällä on kuitenkin joitain suuria haittoja: se lisää prosessorin tuottaman lämmön määrää, se voi johtaa epävakaaseen suorituskykyyn ja yleinen suorituskyvyn lisäys ei olisi niin huomattava kuin lukitsemattomalla prosessorilla.

Onko ylikellotus sen arvoista?

Ylikellotettu CPU

Nyt päästään tärkeään kysymykseen: pitäisikö sinun edes välittää ylikellotuksesta?

Ensinnäkin niille, jotka eivät ole tietoisia, ylikellotus on prosessi, jossa prosessorin kellotaajuutta painetaan (ilmaistuna Hz ) normaalin tehtaan rajojen yli, mikä lisää sen käskyjen määrää joka sekunti. Tämä parantaa suorittimen raakaa yhden ytimen suorituskykyä, vaikka se myös lisää sen lämmöntuotantoa, kuten edellä mainittiin.

Ei kuitenkaan voida kiistää, että ylikellotetut prosessorit toimivat paremmin kuin tehdasasetuksissa toimivat, mutta onko suorituskyvyn kasvulla todella huomattava ero?

No, mitä tulee pelaamiseen, vastaus on yleensä: ei. Tietenkin tämä riippuisi suurelta osin siitä, kuinka paljon prosessoria vaativa peli on ja onko prosessori pullonkaula GPU, mutta yleensä CPU:n ylikellotuksen tuoma pelinsisäinen suorituskyvyn hyöty jää yleensä muutamaan kehyksiin.

Nyt suorituskyvyn lisäys ei ole vain hyvin rajallinen, vaan ylikellotukseen liittyy myös ylimääräisiä kuluja, koska joudut investoimaan suhteellisen kalliiseen jälkimarkkinoiden jäähdytin jotta voit hyödyntää täysin prosessorin ylikellotuspotentiaalia.

Aiheeseen liittyvä: Prosessorin tekniset tiedot - yksinkertainen opas

Tämä koskee sekä AMD:tä että Inteliä. Intelin lukitsemattomien prosessorien mukana ei toimiteta varastojäähdytintä, ja vaikka tehokkaammissa Ryzen-malleissa oli ennen erittäin hyvät Wraith Spire- ja Wraith Prism -jäähdyttimet, Team Red otti askeleen taaksepäin tällä osastolla, ja myös uusimmat Ryzen 5000 -mallit. tulevat ilman jäähdytintä tai niiden mukana tulee Wraith Stealth -jäähdyttimet, jotka eivät ole kovin hyviä ylikellotukseen.

Ylikellotus on kuitenkin suurelta osin harrastajan peliä. Kuten sanonta kuuluu, sinne pääseminen on puolet hauskuudesta, joten itse prosessi, jossa yritetään puristaa prosessoriteho irti prosessorista, on osa ylikellotuksen harrastajan hauskaa. Pelaajille, jotka eivät lue itseään tähän joukkoon, tämä prosessi ei luultavasti tuntuisi enemmän kuin työltä, joka loppujen lopuksi tarjoaisi vain vähän tyydytystä.

On syytä huomata, että suorittimen ylikellotus voi parantaa huomattavasti suorituskykyä tietyissä prosessoria vaativissa ammattiohjelmistoissa, se voi tehdä suorittimesta tulevaisuudenkestävämmän ja auttaa lieventämään pullonkauloja. Se ei vain tarjoa niin suurta vauhtia pelaamiseen kuin monet uskovat.

Johtopäätös

Prosessorin ylikellotus

Pitäisikö siis loppujen lopuksi investoida lukitsemattomaan prosessoriin vai riittäisikö lukittu prosessori?

No, jos sinusta tuntuu, että voisit todella hyötyä suorituskyvyn lisäyksestä, eli jos aiot käyttää prosessoriintensiivisiä ammattiohjelmistoja pelaamisen lisäksi tai jos sinulla on vain rahaa ylimääräiseen ja haluat rakentaa laadukkaan tulevaisuuden -varma pelitietokone, lukitsematon CPU olisi sen arvoinen.

Ylikellotus ei kuitenkaan saisi olla liian korkealla keskivertopelaajan prioriteettilistalla, sillä varastossa olevat kellotaajuudet yhdistettynä tekniikoihin, jotka mahdollistavat kellonopeuden automaattisen nostamisen, tarjoavat enemmän kuin tarpeeksi prosessointitehoa uusimpien pelien pelaamiseen.

Oikean suorittimen valitseminen pelaamista varten on kuitenkin laajempi aihe, joten jos olet ostamassa sitä nyt, suosittelemme tutustumaan valikoimaamme vuoden 2022 parhaat prosessorit , koska löydät varmasti tarpeisiisi sopivan.

Saatat myös pitää näistä