Kuinka valita oikea AMD Ryzen -suoritin tietokoneellesi

Mikä AMD Ryzen -suoritin on sinulle paras? Jos haluat lopullisen vastauksen tähän kysymykseen, sinun on katsottava tämä AMD Ryzen -prosessorien ostoopas.

Tekijä:Samuel Stewart 2. heinäkuuta 2021 Kuinka valita AMD Ryzen -suoritin

AMD Ryzen -suorittimet ovat olleet pelaajien suosikkivalinta jo useiden vuosien ajan. Loppujen lopuksi tämä prosessorilinja merkitsi AMD:n paluuta muotoon ja tarjosi kipeästi kaivattua kilpailua Intel Core -sarjalle tarjoten halvempia hintoja ja enemmän ydinten määrää.

Joten jos aiot hankkia Ryzen-suorittimen uuteen kokoonpanoosi, lue eteenpäin, sillä käymme läpi kaikki tärkeät tekijät, jotka sinun tulee pitää mielessä, kun valitset oikeaa Ryzen-mallia uudelle tietokoneellesi.

SisällysluetteloNäytä

Mitä Ryzen-suorittimia siellä on?

AMD Ryzen -prosessorisarjan vertailu

Intel Core -sarjan tapaan Ryzen-valikoima on jaettu seuraaviin merkkeihin:

  • Ryzen 3 – edullisia budjettiratkaisuja
  • Ryzen 5 – Keskitason ratkaisut, jotka tarjoavat hyvää vastinetta
  • Ryzen 7 – Kalliimpia suorituskykyyn suuntautuneita malleja
  • Ryzen 9 – kalliit harrastajatason prosessorit

Näiden neljän lisäksi on myös Ryzen Threadripper , vaikka nämä prosessorit ovat erittäin kalliita ja tarkoitettu ammattikäyttäjille, mikä tekee niistä huonon valinnan pelitietokoneille.

Miten edellä luetellut Ryzen-suorittimet eroavat kuitenkin toisistaan ​​ja miten niitä verrataan toisiinsa? Ja mikä tärkeintä – mikä sinun pitäisi valita, jos rakennat pelitietokonetta?

Aiheeseen liittyvä: AMD Ryzen vs Intel – mikä prosessorimerkki valita pelaamiseen

Ytimen ja säikeen määrä

AMD Ryzen Threadripper 3990X

AMD Ryzen Threadripper 3990X sisältää 64 ydintä ja 128 säiettä, mutta et todellakaan tarvitse näin montaa.

Kuten johdannossa mainittiin, yksi Ryzen-suorittimien tarjoamista tärkeimmistä eduista oli aiemmin niiden ydin- ja säiemäärä, koska ne olivat paljon korkeammat kuin mitä voit saada samanhintaisilla Intel Core -malleilla, vaikka Intel saavutti lopulta tämän. kunnioitus, kun heidän 10thsukupolven Core CPU:t julkaistiin.

Ja mitä suuri ydin/säikeen määrä antaa sinulle?

Pohjimmiltaan mitä enemmän ytimiä suorittimessa on, sitä enemmän tehtäviä se pystyy käsittelemään samanaikaisesti . Tämä voi luonnollisesti parantaa tietokoneen yleistä suorituskykyä, mutta yhä useammat pelit on nyt optimoitu hyödyntämään useita prosessoriytimiä, joten ytimien määrä on pelaamisen kannalta tärkeämpi nyt kuin muutama vuosi sitten.

Lisäksi viime vuosina monisäikeisyydestä on tullut myös valtavirtaa, ja se mahdollistaa yhden suorittimen ytimen käsitellä kahta tehtävää kerralla tarvittaessa kaksinkertaistaen prosessorin moniajo-ominaisuudet. Nykyään kaikki uusimmat valtavirran pelisuorittimet, niin AMD kuin Intel, sisältävät tämän ominaisuuden.

Jos otetaan huomioon viimeisimmät Ryzen 3000- ja Ryzen 5000 -pöytätietokoneiden suorittimet, Ryzen 3 -malleissa on 4 ydintä ja 8 säiettä, Ryzen 5 -malleissa 6 ydintä ja 12 säiettä, Ryzen 7 tarjoaa 8 ydintä ja 16 säiettä. Ryzen 9 -malleissa on joko 12 ydintä ja 24 säiettä tai 16 ydintä ja 32 säiettä tarkasta mallista riippuen.

Aiheeseen liittyvä: Parhaat AMD Ryzen -suorittimet (2022-arvostelut)

Nyt todellinen kysymys on, kuinka monta ydintä ja säiettä todella tarvitset?

No, tästä aiheesta on vaikea yleistää, koska laitteistovaatimukset ja ohjelmiston optimointi vaihtelevat väistämättä pelistä toiseen, mutta yleinen konsensus on, että 6-ytiminen prosessori on tällä hetkellä yleinen ihanteellinen valinta pelaamiseen vuonna 2022.

Myönnettäköön, että neliytimiset prosessorit leikkaavat sitä silti, varsinkin jos budjettisi on tiukka. Kuitenkin ydin- ja lankamäärän kasvaessa neliytiminen prosessori ei olisi aivan yhtä tulevaisuudenkestävä, ja uudemmat pelit todennäköisesti optimoidaan toimimaan paremmin useammalla ytimellä.

Samaan aikaan 8-ytiminen prosessori on toistaiseksi ylivoimainen, ellet hanki erittäin tehokasta GPU:ta tai aio käyttää myös prosessoriraskasta ohjelmistoa, joka voi hyötyä suuremmasta ydin- ja säiemäärästä. 12- ja 16-ytimiset Ryzen 9 -mallit sisältävät kuitenkin paljon enemmän prosessointitehoa kuin mitä nykyaikainen pelitietokone vaatii, joten kuten ennenkin, ne ovat todella sen arvoisia vain ammattikäyttäjille.

Kellonopeudet ja ylikellotus

AMD CPU

Seuraavaksi on kysymys kellotaajuudesta. Yleensä ilmaistaan gigahertsiä , CPU:n kellonopeus osoittaa, kuinka monta toimintoa yksi ydin voi suorittaa sekunnissa, joten korkeampi on aina parempi, vaikka korkeammat kellotaajuudet tarkoittavat sitä, että prosessori tuottaa enemmän lämpöä.

Mitä tulee pelaamiseen, kellotaajuudet ja yhden ytimen suorituskyky ovat yleensä tärkeämpiä kuin ytimien/säikeiden määrä, minkä vuoksi Intel-suorittimilla on yleensä hieman yliotteita AMD:hen nähden, kun kyse on pelin sisäisestä suorituskyvystä.

Tästä pääsemme väistämättä kysymykseen ylikellotuksesta: nostamalla suorittimen kellotaajuutta standardiasetusten yläpuolelle ja saamalla siitä lisäsuorituskyvyn.

Vaikka vain ne Intel Core -suorittimet, jotka on merkitty mallinumeronsa lopussa K:llä, voidaan ylikellottaa, ylikellotus on helposti saatavilla kaikissa Ryzen-malleissa.

Kysymys on kuitenkin edelleen: pitäisikö sinun välittää Ryzen-suorittimen ylikellotuksesta?

Ylikellotus on enimmäkseen laitteistoharrastajien peli, ja se vetoaa ihmisiin, jotka nauttivat suorittimen asetusten säätämisestä nähdäkseen, kuinka paljon lisätehoa he voivat saada siitä irti kaatumatta.

Pelin sisäisen suorituskyvyn lisäys, jonka saat ylikellottamalla keskimääräistä peliprosessoria, ei todellakaan ole kovinkaan havaittavissa, eikä se todellakaan ole sen arvoista, jos nipistelet penniä tai yrität saada parasta vastinetta rahoillesi. koska joudut myös käyttämään ylimääräistä rahaa jälkimarkkinoiden jäähdytin jos todella halusit työntää suorittimen äärirajoilleen.

Kätkö

Prosessori CPU

Seuraavaksi prosessorin teknisissä tiedoissa on toinen merkintä, jonka saatat huomata - välimuisti. Joten mikä on välimuisti, ja onko se tärkeä pelaamisen kannalta?

Pohjimmiltaan välimuisti kattaa suhteellisen pieni määrä muistia, jota prosessori käyttää tallentaakseen tärkeitä tietoja, joita se saattaa tarvita nopeasti . Ja vaikka se luonnollisesti auttaa parantamaan yleistä suorituskykyä ja vakautta, sillä ei ole mitään huomattavaa eroa pelaamisen suhteen, varsinkin kun kaikissa uusimmissa Ryzen-suorittimissa on joka tapauksessa samanlainen välimuisti.

CPU vs APU

Radeon RX Vega

Nyt huomaat, että Ryzen-valikoima kattaa sekä prosessorit että APU:t. Kun CPU tarkoittaa keskusyksikköä, APU tarkoittaa nopeutettu prosessointiyksikkö , miten nämä kaksi prosessorityyppiä eroavat toisistaan?

No, pohjimmiltaan APU on vain markkinointitermi, jonka AMD esitteli 2010-luvun alussa kuvaamaan prosessoreita, joissa on CPU- ja GPU-ytimet yhdellä mallilla, mikä eliminoi tarpeen erillinen näytönohjain joissakin PC:issä.

Sanomattakin on selvää, että APU:t sopivat erinomaisesti tietokoneille, joita ei ole tarkoitettu käytettäväksi liian vaativiin tehtäviin, mutta ovatko ne hyviä pelaamiseen?

Itse asiassa he ovat. Tuo on, jotkut niistä ovat , jos sinulla on todella tiukka budjetti etkä välitä pelata pelejä pienemmällä resoluutiolla ja/tai pienemmillä asetuksilla. Jos näin on, Vegalla varustetut Ryzen APU:t tekevät melko hyviä tarjouksia, kuten näet alla olevasta videosta.

Athlon 3000G vs Ryzen 3 3200G vs Ryzen 5 3400G – Testi 12 peliä Videota ei voi ladata, koska JavaScript on poistettu käytöstä: Athlon 3000G vs Ryzen 3 3200G vs Ryzen 5 3400G – Test 12 Games (https://www.youtube.com/watch?v=hI57h9HjOpU)

Myönnetään, vaikka nämä ovatkin parhaita integroitu grafiikka Toistaiseksi nähtynä niitä ei vieläkään voi verrata siihen, mitä jopa heikoimmista nykyaikaisista omistetuista GPU: ista voi tehdä.

Tämän lisäksi nämä APU:t tarjoavat huomattavasti vähemmän prosessointitehoa ja todennäköisemmin pullonkauttavat useimmat GPU:t, joten ne eivät ole hyviä valintoja, jos aiot todella käyttää erillistä näytönohjainta.

Kirjeen nimitykset

AMD Ryzen

Aivan kuten joissakin Intelin Core-malleissa, joissakin AMD Ryzen -suorittimissa on tietyt kirjaimet CPU:n mallinumeron lopussa. Joten mitä nimityksiä AMD:llä on ja mitä ne tarkoittavat?

Kaksi yleisintä kirjainmerkintää, joita kohtaat, ovat:

    X– Osoittaa, että prosessorilla on korkeampi boost-kello ja se tarjoaa paremman ylikellotuksen, vaikka kuten aiemmin mainittiin, kaikki Ryzen-suorittimet ovat lukitsemattomiaG– Osoittaa, että prosessori on APU

On kuitenkin muutamia muita nimityksiä, joita et näe usein:

    OF– Käytetty vain kahden suorittimen kanssa, Ryzen 5 1600 AF ja Ryzen 3 1200 AF, jotka perustuvat Zen+ -arkkitehtuuriin ja julkaistiin 12 nm:n budjettivaihtoehtoina.E/GE– Käytetään osoittamaan, että CPU/APU on energiatehokkaampiXT– Käytetty vain kolmessa päivitetyssä prosessorissa toistaiseksi (Ryzen 5 3600XT, Ryzen 7 3800XT ja Ryzen 9 3900XT) osoittamaan pientä lisäystä tehostuskellossa ja ylikellotussuorituskyvyssä, mikä erottaa ne edeltäjistään.

Pistorasia ja piirisarja

AMD Ryzen lähikuva

Kun ostat uutta suoritinta, yhteensopivuus on yksi avaintekijöistä, jotka sinun on hyvä pitää mielessä, ja onneksi AMD on menestynyt paljon paremmin kuin Intel tällä osastolla viime vuosina.

Nimittäin kaikki Ryzen-suorittimet (Threadripper-malleja lukuun ottamatta) käyttävät standardia AM4 pistorasia , joten sinun ei tarvitse huolehtia siitä, mikä pistoke tai mikä pistorasian versio sinun on hankittava.

Kaikki piirisarjat eivät kuitenkaan tue kaikkia suorittimia, joten sinun on silti varmistettava, että aiot saada CPU on yhteensopiva emolevyn piirisarjan kanssa, ja näet luettelon AM4-piirisarjoista. tässä .

Minkä sukupolven CPU sinun pitäisi hankkia?

AMD CPU Roadmap

Uusia suorittimia ilmestyy vuosi toisensa jälkeen, ja usein on houkuttelevaa etsiä uusinta ja parasta ostaessaan uutta komponenttia. Mutta tarvitsetko todella uusinta tekniikkaa vai voitko säästää rahaa käyttämällä vanhempaa prosessoria?

Yleisesti ottaen uusimpien prosessorien käyttäminen on paras tapa toimia, koska vanhojen prosessorien hinnat putoavat harvoin tarpeeksi alhaiseksi, jotta säästöt olisivat sen arvoisia. Pikemminkin ne voivat itse asiassa kasvaa, koska näille vanhemmille prosessoreille on edelleen kysyntää, eikä uusia valmisteta.

Myönnettäköön, että voit silti hankkia paljon viimeisen sukupolven CPU:ta, mutta jos todella haluat säästää rahaa, paras tapa toimia olisi hankkia CPU käytetty sijaan uusi. Toki käytettyjen komponenttien ostamiseen liittyy aina riskejä, mutta prosessorit ovat tässä suhteessa turvallisempia komponentteja.

Kannattaako ostaa käytetty prosessori? | Kysy PC-asiantuntijalta Videota ei voi ladata, koska JavaScript on poistettu käytöstä: Kannattaako ostaa käytetty prosessori? | Kysy PC-asiantuntijalta (https://www.youtube.com/watch?v=ogb7zYm6r5A)

Kunhan käytät maalaisjärkeä ja pidät mielessäsi tavanomaiset tekijät, joihin sinun tulee kiinnittää huomiota käytettyä laitteistoa ostettaessa, eli onko myyjällä hyviä arvosteluja, onko hän säilyttänyt laatikon ja asiakirjat, näyttääkö he tietävänsä mitä he puhuvat jne., sinun pitäisi olla kunnossa.

Jokainen seuraava Ryzen-sukupolvi tarjoaa suhteellisen vähäisen tehosteen suorituskyvyssä sitä edeltävään verrattuna, mutta nämä suorituskyvyn puutteet näkyvät ajan myötä ja kun verrataan kauempana olevien sukupolvien suorittimia.

Joten jos olet esimerkiksi Ryzen 5 3600X:n ja Ryzen 5 5600X:n välissä, edellinen saattaa olla hyvä sijoitus, jos saat sen alennuksella tai ostat sen käytettynä. Emme kuitenkaan suosittele Ryzen 2000:n tai vanhemman mallin hankkimista, ellet todella purista penniä ja osta käytettyä prosessoria.

Onko hyvä aika ostaa uusi Ryzen-suoritin?

AMD Ryzen 4000 -sarja

Lopuksi on vielä yksi kysymys, johon on vastattava – onko nyt hyvä aika päivittää Ryzeniin?

No, se ei ehkä todellakaan ole, sillä AMD vaihtaa uuteen AM5-liitäntään Ryzen 6000 -mallien kanssa, jotka on määrä julkaista vuoden 2022 alussa, mikä tarkoittaa, että Ryzen 5000 -mallit ovat viimeiset, jotka käyttävät AM4:ää.

Jos kuitenkin haluat pitää tietokoneesi tulevaisuuden kestävänä ja haluat pitää sen avoinna mahdolliselle päivitykselle muutaman vuoden kuluttua, saattaa olla hyvä idea odottaa Ryzen 6000 -mallistoa ja AM5-liitäntää. varsinkin kun ne ovat nyt aika lähellä.

Tietenkin, jos tarvitset uuden tietokoneen välittömästi etkä pidä liian pitkälle tulevaisuuden suunnittelusta, nyt olisi yhtä hyvä aika päivittää.

Lisäksi, kuten Intel ja AMD ovat molemmat osoittaneet, se, että emolevy käyttää tiettyä kantaa, ei tarkoita, että se tukee prosessoreita, jotka tulevat ulos kolme vuotta myöhemmin, vaikka ne käyttäisivät samaa kantaa, koska piirisarjat ovat myös tekijä, kun se koskee CPU/emolevyn yhteensopivuutta.

Johtopäätös

AMD Zen 3

Joten, kaikki asiat huomioon ottaen, mikä Ryzen-suoritin sinun pitäisi hankkia?

Kuten artikkelissa aiemmin mainittiin, sanoisimme, että a Ryzen 5 Prosessori olisi paras hinta-laatusuhde useimmille pelaajille, koska nämä ovat suhteellisen edullisia eivätkä todellisuudessa pullonna muita kuin tehokkaimpia huippuluokan GPU:ita merkittävästi.

Ryzen 7 saattaa kuitenkin olla hyvä, jos hankit kalliin GPU:n ja/tai haluat jotain hieman tulevaisuudenkestävämpää. Ryzen 7 ja Ryzen 9 ovat yleensä suunnattu enemmän ammattikäyttäjille kuin keskivertopelaajille.

Sillä välin, Ryzen 3 Prosessorit ovat hyviä edullisille pelitietokoneille, vaikka ne eivät olekaan yhtä tulevaisuudenkelpoisia eivätkä myöskään sovi tehokkaampiin GPU:ihin.

Lopuksi, Ryzen APU:t ovat erinomaisia, jos sinulla on rahapula ja sinun täytyy koota halvin pelitietokone, jonka voit. Vaihtoehtoisesti nämä ovat myös hienoja, jos pelaat vain vähemmän vaativia pelejä, jotka eivät todellakaan vaadi sellaista GPU-tehoa kuin erillisellä näytönohjaimella.

Ja sukupolvikohtaisesti, kuten olemme aiemmin maininneet, on yleensä hyvä idea valita vain uusin sukupolvi, ellet löydä vanhempaa mallia tarpeeksi alhaisella hinnalla, joka oikeuttaisi suorituskyvyn eron.

Ja niin, tämä olisi kaikki tärkeimmät tekijät, jotka tulee pitää mielessä, kun valitset tarpeisiisi sopivaa Ryzen-suoritinta!

Jos haluat tarkempaa vertailua parhaista tällä hetkellä saatavilla olevista prosessoreista, suosittelemme tutustumaan valikoimaamme parhaat suorittimet pelaamiseen vuonna 2022, koska löydät varmasti jotain, joka sopii tarpeisiisi!

Saatat myös pitää näistä