IPS vs. LED – mitä eroa on?

Mitä eroa on IPS:llä ja LEDillä? Tässä on yksinkertainen opas näistä kahdesta tekniikasta. Lue eteenpäin saadaksesi selville, mikä sinun pitäisi valita.

Tekijä:Samuel Stewart 10. tammikuuta 2022 IPS vs LED

Jos ostaisit näytön tänään, törmäät väistämättä useisiin erilaisiin lyhenteisiin, ja jotkut niistä ovat varmasti hämmentäviä.

LED, IPS, LCD ja TFT , ovat muun muassa joitain nimiä, joita törmäät usein. Nämä lyhenteet liittyvät kaikki näytön tai television näyttötekniikkaan.

Jos mietit IPS- ja LED-näyttöjen välisiä eroja, jatka lukemista saadaksesi yksinkertaisen selityksen.

SisällysluetteloNäytä

LCD:n ymmärtäminen

Ips led

Ennen kuin pääsemme IPS:ään ja LEDiin, olisi hyvä saada perusymmärrys siitä, mikä on tällä hetkellä suosituin litteän näytön tekniikka - LCD.

Suurin osa näytöistä ja televisioista, joita voit ostaa nykyään, käyttää LCD:tä, joka tarkoittaa nestekidenäyttö . Kuten nimestä voi päätellä, Tämä tekniikka käyttää nestekiteitä valon moduloimiseen , jonka tarjoaa aktiivinen taustavalo kaikissa LCD-näytöissä.

Ennen LCD-näyttöä CRT-näytöt hallitsivat markkinoita, ja siinä tapauksessa, että tämä oli ennen aikaasi, ajattele niitä vain vanhoina boxy-näytöinä.

Aluksi, kun ne esiteltiin, CRT-näytöillä oli joitain etuja LCD-vastaaviin verrattuna, kuten korkeampi reagointikyky ja parempi suorituskyky. Ei kuitenkaan kestänyt kauan, ennen kuin uusi tekniikka otettiin kiinni. LCD-näytöt olivat ohuempia, kevyempiä, parempia ja nykyaikaisempia, ja ne ovat nyt hallitseva näyttötekniikka näyttöjen suhteen . Samoin ne myös varjostivat plasma tv-markkinoilla.

CRT-näyttö

Nyt päästään tärkeään lyhenteeseen, TFT . Tämä on lyhenne ohutkalvotransistori , ja menemättä liian syvälle teknologiseen puheeseen, sanotaanpa vain, että TFT on eräänlainen LCD-tekniikka, joka käyttää ohutkalvotransistoreiden aktiivista matriisia, jotka yleensä parantavat LCD-näytön kuvanlaatua.

TFT-LCD-näytöt ovat olleet olemassa jo vuosia, ja on lähes varmaa, että näytössäsi, televisiossasi ja puhelimessasi on kaikissa jonkin tyyppisiä TFT-LCD-näyttöjä. Mutta minkä tyyppisiä TFT-LCD-näyttöjä on olemassa? No, se vie meidät seuraavaan kohtaan.

Mikä on IPS-näyttö?

Ips vs Led

IPS tarkoittaa tason vaihto , ja se on yksi yleisimmistä TFT LCD-paneelitekniikoista jonka kohtaat tänään. Sen lisäksi kohtaat myös TN (twisted nemmatic) ja VA (pystysuuntauspaneelit).

Mitä tulee itse IPS-paneeliin, se kehitettiin keinona taistella muissa paneelityypeissä yleisesti esiintyviä puutteita vastaan, kuten huonoja katselukulmia ja rajoitettua värintoistoa. Tämän seurauksena useimmat IPS-paneelit tarjoavat nykyään huomattavasti laajemmat katselukulmat verrattuna TN- ja VA-vastineisiinsa, puhumattakaan siitä, että ne voivat tarjota kaikkein eloisimpia ja eloisimpia värejä näistä kolmesta hallitsevasta paneeliteknologiasta.

Mutta tietenkään IPS-paneelit eivät ole täydellisiä - ne ovat yleensä the kallein näistä kolmesta ne eivät ole yhtä nopeita ja reagoivia kuin TN-paneelit, eivätkä ne voi tarjota sellaista kontrastia kuin VA-paneeli. Jos olet kiinnostunut, voit lukea tarkemman vertailun IPS-, TN- ja VA-paneeleista tässä .

Mikä on LED?

Ips led-näyttö

Nyt päästään LEDiin, joka on jotain aivan muuta. Se on lyhenne sanasta valodiodi , eikä se ole paneelitekniikkaa. Sen sijaan, kuten nimi saattaa vihjata, se on eräänlainen taustavalo . Kuten olemme aiemmin maininneet, kaikki LCD-näytöt tarvitsevat aktiivisen taustavalon ja LED on nykyään suosituin taustavalotekniikka .

LED-taustavaloja on kahta tyyppiä, jos puhumme LCD-näytöistä: reunavalaistut LEDit ja suoraan valaistut LEDit.

Reunavalaistut LEDit on sijoitettu näytön reunojen ympärille. Tätä tekniikkaa käyttävät näytöt ovat energiatehokkaampia, ja ne ovat ohuimpia saatavilla olevia nestekidenäyttöjä, mikä antaa niille paljon esteettistä vetovoimaa. Ne eivät kuitenkaan välttämättä ole yhtä kirkkaita kuin jotkut näytöt, jotka käyttävät suoraan valaistua LED-taustavaloa, ja niissä voi myös olla ongelmia taustavalon tasaisuuden ja haamukuvien kanssa.

Suoravalaistut LEDit Ne on sijoitettu näytön taakse, mikä parantaa taustavalon tasaisuutta ja yleistä kirkkautta. Huonona puolena on, että sen lisäksi, että ne ovat hieman kookkaampia, niiden kontrasti ei ole yhtä suuri, vaikka tätä voidaan vähentää paikallisen himmennyksen avulla.

Näytöt, jotka käyttävät paikallinen himmennys Niitä kutsutaan yleisesti täysmatriisin näytöiksi, ja vaikka LEDit on edelleen sijoitettu aivan kuten tavallisessa suoraan valaistussa LED-näytössä, ne on ryhmitelty lohkoihin, jotka voidaan kytkeä päälle tai pois itsenäisesti, jolloin tietyt näytön alueet voidaan näyttää. tummempi kuin muut.

IPS ja LED eivät kuitenkaan ole vertailukelpoisia, mutta jos etsit vertailuja IPS- ja LED-näytöistä, saatat ajatella sen sijaan OLEDiä.

Dellin näyttö

SINÄ OLET , lyhenne jstk orgaaninen valodiodi , on täysin uutta näyttötekniikkaa , joten sillä ei ole mitään tekemistä LCD-paneelien tai LCD-taustavalojen kanssa. Itse asiassa sillä ei ole mitään tekemistä taustavalojen kanssa!

Nimittäin, LCD-näytöissä on aktiivinen taustavalo, kun taas OLED-näytössä ei ole taustavaloa - Sen sijaan jokainen pikseli toimii omana valonlähteenä, joka syttyy näyttääkseen värin ja sammuen näyttääkseen mustan. Siitä huolimatta pitäisi olla selvää alusta alkaen, että OLED-näytöt ovat tehokkaampia ja tarjoavat erinomaisen kontrastin. Mutta siinä ei vielä kaikki.

Todellisuudessa, OLED-näytöt ovat parempia kuin LCD-näytöt käytännössä kaikilta osin : värien tarkkuus, virkistystaajuudet, vasteajat – voit nimetä sen.

OLED-laitteissa on kuitenkin kaksi erittäin ongelmallista puutetta, jotka ovat kuvan säilyttäminen ja hinnoittelu.

Niin kauas kuin kuvan säilyttäminen (tai burn-in, kuten siihen myös yleisesti viitataan), tämä on ongelma, joka ilmenee, kun jotkin pikselit himmenevät ajan myötä. Jos OLED näyttää staattisia kuvia pitkiä aikoja (mitä todennäköisesti tapahtuu työpöytäkäytössä), aktiiviset pikselit menettävät maksimikirkkauskapasiteettinsa paljon nopeammin kuin ne, joita ei käytetä niin paljon, mikä johtaa epätasaiseen kirkkauteen kaikkialla näyttö.

Mitä tulee hinnoitteluun, se on melko yksinkertainen - OLED-valmistustekniikka ei ole yhtä kehittynyt kuin LCD-näyttö, ja OLED-paneelit ovat tämän seurauksena huomattavasti kalliimpia. OLED-näyttöjen tarjonta on suhteellisen vähäistä jos olet tavallinen pelaaja tai PC-käyttäjä, sinulla ei ole mitään syytä kuluttaa tuhansia dollareita yhteen .

Viimeinen Sana

Led vs Ips

Kaikki edellä mainitut asiat huomioon ottaen on selvää, että IPS ja LED eivät ole vertailukelpoisia - edellinen on eräänlainen LCD-paneeli, kun taas jälkimmäinen on LCD-taustavalo (tässä yhteydessä).

Jos ajattelit OLEDiä, se on erilainen tarina. Kuten olemme edellä maininneet, OLED:illä on monia etuja ei vain IPS-nestekidenäyttöön, vaan yleensä LCD-näyttöön verrattuna. Mielestämme on kuitenkin turha keskustella niiden eduista ja haitoista, ennen kuin ne tulevat keskivertokuluttajan saataville – ja jos odotat sitä, älä pidättele hengitystäsi.

Tällä hetkellä OLED-näytöt vetoavat pääasiassa ammattilaisiin (taiteilijoihin, suunnittelijoihin, valokuvaajiin jne.), jotka haluavat parhaan mahdollisen väritarkkuuden ja joilla on itse asiassa varaa yhteen näistä erittäin kalliista näytöistä.

Jos olet ostamassa uutta näyttöä, näemme LCD:n ainoana järkevänä valintana vuonna 2022 . Erinomaisten värien ja laajojen katselukulmien ansiosta IPS-paneelit ovat varsin hyviä pelaamiseen, jos asetat visuaalisen suorituskyvyn etusijalle, ja ne ovat paras valinta ammattilaisille, jotka tarvitsevat korkeaa väritarkkuutta.

Mutta kuten olemme aiemmin maininneet, IPS:llä ei ole omia haittojaan, joten tässä on valikoimamme vuoden 2022 parhaat pelinäytöt , jos haluat myös tutustua hyviin TN- ja VA-vaihtoehtoihin.

Saatat myös pitää näistä